Guide: Sälja fakturor - för företag

Ingen startavgift

Ingen bindningstid

Inga dolda kostnader

Önskat lånebelopp

Hur mycket vill du låna till ditt företag?

kr

50 000 kr

5 000 000 kr

Eller skriv in önskat belopp här

Qred Bank behandlar dina personuppgifter i enlighet med GDPR och Qreds integritetspolicy.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Leende företagare som är kund till Qred Bank

Företagslån som alternativ för att sälja fakturor

För dig som har ett företag med mycket fakturering, så vet du att likviditet och kassaflöde är a och o! Långa betalningsvillkor på 30, 60 eller 90 dagar kan sätta stopp för din tillväxt. Därför använder en del företagare sig av möjligheten att sälja sina fakturor.

Undvik avgifter och långa avtal med volymkrav - ansök om ett företagslån hos Qred Bank istället!

Enkel ansökan

Känn friheten att själv välja vilka belopp du vill låna inom den kreditgränsen som du blir godkänd för. Slipp långa ledtider och utbetalningstider för att få fakturor du vill sälja godkända - ett företagslån hos Qred utbetalas samma dag! 

Sälja dina fakturor - en god idé? 

Att sälja sina fakturor kan vara en bra idé för att lösa likviditeten och kassaflödet över längre tid, men behöver du göra större investeringar för att växa är ett företagslån ofta ett bättre alternativ.

Kort sammanfattning

Factoring innebär att du kan låna pengar med dina kundfakturor som säkerhet, vilket är bra för företag som behöver förbättra sin likviditet. Vid fakturaköp kan du få upp till 100% av fakturabeloppet minus en avgift på 1,5-3%, medan factoring vanligtvis ger 70-80%. Omvänd factoring, där ett factoringföretag betalar dina skulder, kan ge längre betalningsfrister och förbättra likviditeten för mindre leverantörer.

Factoring och att sälja sina fakturor

Factoring innebär att du kan låna pengar mot den säkerhet du har i dina kundfakturor. Fakturaköp är ett bra sätt att få loss kontanta medel, exempelvis när du inte får lån från banken eller när du håller på att expandera och behöver förstärkta likviditeten tillfälligt.

Vad kostar det att sälja sina fakturor?

Oftast får du låna mellan 70 – 80 % av fakturasumman vid fakturabelåning medan fakturaköp erbjuder dig 100% av fakturasumman minus avgiften. Avgiften ligger ofta på mellan 1,5 – 3 % på fakturasumman. Räntan är baserad på belåningsgrad och fakturarisk.

Saker som påverkar räntan negativt är

  • Om ditt företag har betalningsanmärkningar
  • Om ditt företag har gjort förlust
  • Om ditt företag har bytt företrädare de senaste åren

Saker som påverkar räntan positivt är

  • Högre månadsvolym
  • Kreditvärdiga mottagare
  • Gedigen historik

Alternativ till att sälja sina fakturor

Alternativ till att sälja sina faktura kan vara företagslån för större investeringar, checkkredit för kassaflöde eller ett företagskort för de mer vardagliga utgifterna.

Omvänd factoring

Som vanlig factoring fast tvärtom?

I vanliga fall kan ett företag sälja sina fakturor till ett finansbolag som betalar ut pengarna direkt. I omvänd factoring, leverantörsfinansiering eller reversed factoring, så är det gäldenären som är initiativtagare - inte leverantören (den som säljer fakturan).

Varför vill man ha omvänd factoring?

Oftast handlar det om att gäldenären vill ha längre betalningsvillkor.

Så fungerar omvända fakturatjänster

Det börjar med att gäldenären kontaktar factoringföretaget eller finansbolaget för att se om de kan få fakturaskulderna finansierade gentemot sina leverantörer. Factoringföretaget gör då en kreditbedömning av gäldenären. Ett godkännande om reverse factoring, leverantörsfinansiering eller omvänd factoring sker bara om gäldenären har väldigt bra betalningsförmåga och kreditvärdighet. Det är för att de flesta factoringföretag och finansbolag, men även banker, garanterar factoring utan regress för alla fakturor som de köper.

Får man till en överenskommelse får företaget en kredit upp till ett visst belopp. Avtalet måste tecknas mellan företaget som får krediten, leverantören och factoringföretaget.

Man får då som företag en sorts löpande kredit som kan liknas vid en checkkredit. Oftast är det här en billigare finansieringslösning, men det är relativt svårt och ovanligt att lösa. Det positiva med omvänd factoring är att leverantören alltid kommer att få betalt av factoringföretaget och det sänker därför riskerna för upplägget.

Utmaningar och lagar

Det finns ofta problem, särskilt inom byggbranschen, kring betalningstider. Många stora bolag har långa betalningsvillkor som sätter de mindre underleverantörerna i kläm då de måste ligga ute med mycket pengar för personal, material, fordon, maskiner, osv.

Från och med den 1 mars 2022 är det lag för företag med fler än 249 anställda att rapportera vilka betalningstider de har till sina underleverantörer.

Dessa uppgifter är företagen skyldiga att lämna:

  • Den genomsnittliga avtalade betalningstiden
  • Den genomsnittliga faktiska betalningstiden
  • Den andel fakturor som betalats efter utgången av avtalad betalnings­tid

Betalningstider måste redovisas separat för underleverantörer med:

  • 0–9 anställda
  • 10–49 anställda
  • 50–249 anställda

Om ni som företag använder er av omvänd factoring, ska ni redovisa de uppgifterna separat. Det betyder alltså att ni ska rapportera ytterligare nio uppgifter om ni använder omvänd factoring för alla tre storlekskategorier på företag.

Frågor och svar om att sälja fakturor

  1. Hur hanteras konfidentiell information och dataskydd i processen av fakturaköp och fakturaservice?

    När det gäller hantering av konfidentiell information och dataskydd i processen för fakturaköp och fakturaservice, är det standard att alla finansbolag och banker, inklusive Qred, följer strikta regler och förordningar för dataskydd och integritet. Dessa regler är utformade för att skydda både företagets och dess kunders information. Dessa åtgärder inkluderar kryptering av digital information, säker inloggning och behörighetskontroller för att försäkra att endast auktoriserad personal har tillgång till känslig information.
  2. Finns det några långsiktiga konsekvenser eller nackdelar för företagets kreditvärdighet vid användning av fakturaköp eller fakturaservice?

    Angående långsiktiga konsekvenser eller nackdelar för företagets kreditvärdighet vid användning av fakturaköp eller fakturaservice, är det vanligtvis så att användning av dessa tjänster inte direkt påverkar ett företags kreditvärdighet negativt. Istället kan de hjälpa företag att förbättra sin likviditet och därmed potentiellt stärka deras ekonomiska ställning. Dock är det viktigt för företag att hantera sina finansiella åtaganden klokt för att undvika överbelåning.
  3. Vilka kriterier använder Qred för att bedöma ett företags kreditvärdighet?

    Kriterierna som Qred använder för att bedöma ett företags kreditvärdighet kan inkludera analys av företagets finansiella historik, betalningsanmärkningar, förlusthistorik, och eventuella förändringar i företagsledningen.

  4. Hur påverkar användningen av omvänd factoring relationen mellan företaget, dess leverantörer och factoringföretaget?

    Användningen av omvänd factoring kan påverka relationen mellan företaget, dess leverantörer och factoringföretaget genom att skapa en mer stabil finansiell miljö för leverantörerna, som garanteras betalning för sina fakturor. Detta kan leda till starkare och mer förtroendefulla affärsrelationer. Dock är det viktigt att alla parter är tydliga med villkoren för att undvika missförstånd.
  5. Erbjuder Qred Bank factoring?

    Nej, inte just nu. Vi har däremot andra tjänster som t ex företagslån, företagskort och sparkonto för privatpersoner. 

Qred har stöttat entreprenörsdrömmar sedan 2015

Grundat i Sverige 2015 av entreprenörer för entreprenörer har Qred snabbt blivit den främsta banken för flexibla företagslån. Qred är nu marknadsledande i Norden och har även verksamhet i Nederländerna, Tyskland, Belgien och Brasilien.

Vårt team förstår utmaningarna och behoven hos företagare, och vi är stolta över att vara en av de högst rankade bankerna för företag på Trustpilot.

0
2015
Qred grundades
0
000
50
stöttade företag
0
7
marknader