Företagslån till nystartat företag

Ingen UC

Att ansöka är gratis och inte bindande

Inga dolda kostnader eller startavgifter

Önskat lånebelopp

Hur mycket vill du låna till ditt företag?

kr

50 000 kr

5 000 000 kr

Eller skriv in önskat belopp här

Qred Bank behandlar dina personuppgifter i enlighet med GDPR och Qreds integritetspolicy.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Leende företagare som är kund till Qred Bank

Qred hjälper nystartade företag (startups) med företagslån

Företagslån till startups och nya företag har traditionellt varit svårt att få. Sedan 2015 har det varit vårt främst mål att kunna hjälpa så många nystartade småföretag som möjligt med rätt typ av finansiering.

Det spelar därför ingen roll om du har ett nytt eller gammalt företag. Litet är större spelar inte heller någon roll. Så glöm år av historik, balans- och resultatrapporter och krångliga affärsplaner som banken vill se. På Qred bryr vi oss om dig och dina framtidsplaner. Det är också därför som vi inte tar någon UC på dig som privatperson. Vi använder oss av Creditsafe och där är det endast vi (Qred) och du som ser den kreditupplysningen - inga andra banker eller långivare!

Företagslån till nystartat företag utan UC

Vi erbjuder alla typer av bolag företagslån. Vi tarendast UC på bolaget, inte på dig som privatperson. Så här fungerar ett lån genom Qred: 

  1. Ansökan tar 1 minut
  2. Du får besked inom 1 timme
  3. Pengarna utbetalas samma dag

Lånet har...

  • Ingen startavgift
  • Ingen bindningstid
  • Inga dolda kostnader

Välkommen in med en ansökan!

Kort sammanfattning

Qred Bank erbjuder företagslån från 50 000 kr upp till 5 miljoner kr för nystartade företag. Lånen kan användas för att täcka olika behov som är viktiga för en nystartad verksamhets tillväxt, till exempel marknadsföring, utrustning och anställningar. Processen för att ansöka om lån är snabb och digital, vilket gör att företag kan få tillgång till finansiering samma dag de ansöker, även utan traditionella säkerheter.

Därför får nystartade företag nej från banken

Du kanske funderar på att starta företag? Eller du kanske precis startat ett nytt företag? Att låna pengar från banken till ett nystartat företag är tyvärr inte enkelt. Dels är risken som högst i början innan verksamheten kommit igång och dels är beloppen ganska små. Banken tycker om låg risk och att låna ut höga belopp till stora företag. Det är helt enkelt inte värt tiden för banken att lägga tid på nystartade företag.

Vad räknas som ett nystartat företag?

Med ett nystartat företag menas ett företag som ännu inte startat ett företag eller inte lämnat det första bokslutet till Bolagsverket. En del banker kräver till och med tre bokslut för att verksamheten inte ska anses som nystartad. Det tycker vi på Qred är fel, då det tre första åren av ett företag är de allra svåraste. Då kan man behöva tillfälliga tillskott av kapital för att växa.

Starta eget lån - Ett företagslån för att starta eget

Innan du ansöker om ett företagslån bör du ha gjort hemläxan. Vad ska ditt företag göra, hur mycket pengar behöver du för att komma igång? Hur mycket kan du betala tillbaka per månad? Du bör noga tänka igenom detta så att du söker om rätt belopp och tydligt kan förklara hur lånet ska betalas tillbaka.

Vilken typ av lån passar bäst för nystartade företag?

  • Traditionellt banklån passar bäst när företaget kommit lite längre och det finns ett etablerat kassaflöde.
  • Företagslån från ALMI kan fungera om du har mycket tid och kan göra en bra presentation med affärsplan, budget och projektplan.
  • Företagslån från Qred passar om du har ett tillfälligt likviditetsbehov. Qred är en av få aktörer som lämnar lån till nystartade företag.
  • Eget kapital passar när det finns en stor potential att företagets värde kan öka om företaget lyckas, men det finns en stor risk att det tar längre tid än planerat.

Lån till nystartat aktiebolag

I vår Qred Score bedömer vi, precis som många andra banker och långivare, aktiebolag som något positivt. Man har gått in med ett aktiekapital och det finns oftast flera personer med i företaget. Kan man dessutom lägga till någon som går i personlig borgen med dig som ansöker om lånet. Det kallas för borgensman och våra krav på en personlig borgensman är: 

  • Att personen ska vara svensk medborgare
  • Ha en ordnad ekonomi
  • Inget skuldsaldo

Betalningsanmärkningar är inget som stoppar oss från att ge ut ett lån, men det kan vara ett hinder. Man kan bli erbjuden ett lägre belopp till ett lite högre pris innan man har gjort några betalningar.

Lån till nystartad enskild firma

Som nystartad enskild näringsidkare (EF) kan det vara svårt att hitta rätt typ av finansiering. Oftast har man en lite mindre verksamhet som är säsongsbetonad eller känslig på andra sätt. Banker har traditionellt sett haft svårt att erbjuda lägre lån till enskilda firmor. Det har helt enkelt inte varit tillräckligt lönsamt. Det tycker vi på Qred är fel och vill därför hjälpa de allra minsta och nystartade med finansiering. Det gör vi genom mindre lån och att vi på så sätt lär känna varandra och kan höja lånet på sikt.

Ett annat alternativ är att använda vårt . Då slipper du privata utlägg och krånglig bokföring. Allt samlas på en faktura och det är perfekt för de vardagliga kostnaderna och inköpen.

Lån till nystartat handelsbolag

Precis som vid alla andra lån som Qred ger ut, så är det fördelaktigt om du kan få en eller två personer till som kan gå i personlig borgen för lånet. D v s att man får personligt betalningsansvar för lånet. Har du och den andra personen ordnad ekonomi, så brukar det underlätta vid både lånebelopp och avgiften för lånet.

Lån till nystartat kommanditbolag

Som sagt, Qred kan hjälpa alla typer av bolag med finansiering. Vi ser väldigt positivt på att det är två stycken som delar ansvaret mellan en kommanditdelägare och en komplementär.

Kreditrating för nystartade företag

När du söker om kredit till nystartat företag görs ofta en kreditupplysning på företaget. Det är mycket ovanligt att kreditratingen blir särskilt hög, eftersom kreditupplysningsföretagen inte har någon historik att basera bedömningen på. Som företag förtjänar du en hög kreditrating genom att konsekvent göra stabila och förutsägbar omsättning och vinst samt undvika alla typer av betalningsanmärkningar.

Vi på Qred har vår egen Qred score, som tar hänsyn till affärsidén och personerna bakom företaget. Ring våra handläggare för en professionell bedömning och få ett snabbt kreditbesked.

Nästan varje dag någon ringer in till Qred och frågar om de kan låna för att finansiera sitt nystartade företag. Det första vi frågar om är om företaget är registrerat hos Bolagsverket (alltså att det finns ett giltigt organisationsnummer). Sen försöker vi ta reda på var i utvecklingen verksamheten befinner sig och vad behoven är. Företagslån är en viktig del av finansieringen men det finns ofta flera finansieringskällor som du bör överväga för att snickra ihop en lösning för ditt företag som kan hjälpa dig att uppfylla både kortsiktiga och långsiktiga behov.

Det finns några uppenbara frågor du måste ställa dig själv innan du börjar skaffa finansiering till nystartat företag, nämligen:

  • Hur mycket finansiering behöver företaget?
  • När kan företaget börja betala tillbaka till de som investerat i eller lånat till företaget?
  • Behöver du låna pengar för att få igång verksamheten?
  • Om så är fallet, hur mycket?
  • Vilken återbetalningstid är realistiskt?
  • Kan du skjuta upp investeringar så att du gör vissa investeringar senare - efter att du har haft möjlighet att bygga upp en bra historik eller generera tillräckligt med vinst för att täcka i alla fall en del av kostnaderna själv?

När du har fått en uppfattning om dina behov, finns det några alternativ du bör överväga för att få kapitalet du behöver för att komma igång:

1. Dina egna medel

Många företagare vill inte blanda den personliga ekonomin med företagets ekonomi. Det är en god tanke, men i början är det du som kommer att ha bäst inblick i affärsidén och dess potential och därmed är det du som är bäst att bedöma risken. Du får därför alltid vara beredd att satsa en del egna pengar för att komma igång. Det är också en stark signal till banker och andra kreditgivare som du tror på din affärsidé. Glöm inte att 99% av bolagen finansieras med egna medel!

2. Traditionella källor

De traditionella svenska storbankerna lånar sällan ut pengar till småföretag, och särskilt inte till nyetableringar. om ägarna inte redan har en lång meritlista och en stark privat relation med banken. De kräver ofta säkerhet i form av t.ex. fastigheter eller personlig borgen. Typiskt sätt kan ett traditionellt banklån läggas upp med en lång återbetalningstid på 3-5 år, men det krävs oftast en lång process med höga säkerhetskrav och i vissa fall dyra uppläggningsavgifter.

3. Factoring

Ett annat alternativ är att sälja sina fakturor, som ofta numera används som ett alternativ eller komplement till traditionella företagslån. Factoring fungerar bra för små belopp och kortare tidsperioder och är vanligtvis snabb och enkel, men oftast dyrare än företagslån.

4. Alternativa företagslån via digitala kanaler

Det snabbaste alternativet är numera en digital tjänst som expanderat i kölvattnet av finanskrisen, när bankerna i stort sett slutade låna överhuvudtaget till småföretag. De här digitala aktörerna har oftast lägre kostnader än storbankerna och har förenklat ansökningsprocessen så att den kan utföras på några minuter på nätet. Traditionella faktorer som kreditbetyg och affärsresultat spelar fortfarande roll, men nya sociala faktorer såsom kvaliteten på en webbsida, online-trafiken, närvaro i sociala medier och betyg på jämförelse webbplatser kombineras för att få en bättre bild av företaget och dess potential att betala tillbaka lånet.

Vad krävs det för att få en låneansökan godkänd? Typiskt för dessa alternativa långivare är att de kommer att vilja se en välskött privatekonomisk situation, att förstå affärsidén, att få en förståelse för varför lånet är nödvändigt och hur det kommer att förstärka verksamheten. Ett bra kreditbetyg (inget skuldsaldo, inga betalningsanmärkningar och stabil inkomst) ökar dina möjligheter att få ett lån.

3 sätt att finansiera din startup

Att starta eget är enkelt, men att få igång en lönsam verksamhet utan kapital kan vara desto svårare. Marknadsföring, maskiner, lokaler och anställda kostar trots allt en hel del pengar, men är samtidigt avgörande för företagets framtid.      

För att få din startup att växa kommer du alltså att behöva få in kapital i verksamheten. Som tur är finns det en rad olika finansieringsalternativ att utforska om du inte har möjlighet att investera dina egna pengar.

Nedan tipsar vi om tre vägar för att finansiera din startup samt deras för- och nackdelar.

1. Företagslån

Företagslån är den vanligaste formen av företagsfinansiering idag. Med ett företagslån kan bolag låna klumpsummor som de sedan kan använda till valfria investeringar, så som maskiner, lokaler eller lön till anställda, för att få verksamheten att växa.

Lånet betalas tillbaka enligt en bestämd amorteringsplan, antingen dags-, vecko- eller månadsvis, tillsammans med ränta och andra avgifter.

Det finns generellt sett två olika typer av företagslån:

  • Med säkerhet.
    Denna låneform kräver en ”pant” i form av exempelvis företagsinteckning eller egendom. Räntan för detta lån är vanligtvis lägre, men samtidigt kräver lånet en hel del tidskrävande administrativt arbete.
  • Utan säkerhet.
    Här är pant inte alltid ett krav, utan det viktigaste är att företaget och dess företrädare har en god betalningsförmåga. Ansökan sker digitalt och pengarna kan betalas ut betydligt snabbare jämfört med lån med säkerhet.

Företagslån är egentligen bara ett annat ord för företagskredit.

För- och nackdelar med företagslån

  • Fördelar:
    Med ett företagslån kan du snabbt få in kapital i verksamheten och återbetala i en takt som passar dig. Du kan dessutom ansöka om företagslån utan UC för att undvika belastningar på ditt och/eller företagets kreditbetyg.
  • Nackdelar:
    Det är inte alla långivare som erbjuder lån till nya företag. Detta eftersom många startups ännu inte nått en stabil omsättning. Har företaget en skakig ekonomi och låga inkomster ökar risken för långivaren, vilket kan leda till en hög ränta alternativ avslag på ansökan. Qred försöker att hitta lösningar för att hjälpa även nystartade företag.

2. Riskkapital

Riskkapital är en populär investeringsform som går ut på att privatpersoner eller företag investerar pengar i nystartade verksamheter. I utbyte mot att du får kapital får de en del av företaget, vilket innebär att de kommer att ta del av framtida vinster.

Precis som namnet antyder är detta en investeringsform som är förknippad med hög risk. Därför passar den främst för nystartade aktiebolag med stor tillväxtpotential inom den närmaste framtiden. Statistik från Tillväxtanalys visar att över 3,3 miljarder kronor investerades i svenska portföljbolag år 2018, vilket är en ökning med 43 procent jämfört med året innan.

Det finns många plattformar där företag i jakt på riskkapital kan hitta passande investerare, så som Connect Sverige och ALMI Invest. Du kan även hitta investerare i ditt eget personliga nätverk eller ta hjälp av en inkubator.  

För- och nackdelar med riskkapital

  • Fördelar:
    Du får in en stor summa pengar i företaget som du kan använda för att driva verksamheten framåt. Hittar du en investerare med goda kunskaper inom företagande kan du dessutom få en bra partner som vill att företaget ska utvecklas i rätt riktning.
  • Nackdelar:
    Du ger bort en del av ditt företag, vilket innebär att du inte längre kan fatta beslut själv. Läs på ordentligt om riskkapital om du är intresserad av detta finansieringsalternativ.

3. Crowdfunding

Crowdfunding – eller massfinansiering – innebär att vanliga privatpersoner investerar en liten summa pengar var för att finansiera ett företag eller projekt som de tror på. Konceptet härstammar från USA, men har under se senaste åren blivit ett globalt fenomen.

Enligt P2pmarketdata.com är Sverige på 20:e plats i listan över de främsta länderna inom crowdfunding med en årlig tillväxtprocent på 36,58 procent.

Som gengäld för pengarna kan investerarna få en belöning, till exempel förtur till tjänsten eller produkten de investerat i. I vissa fall kan de även få en del av företagets vinster, vilket fungerar på samma sätt som riskkapital.

Även när det gäller crowdfunding har du många olika plattformar att utforska, men två av de mest populära är Kickstarter och FundedByMe.

För- och nackdelar med crowdfunding

  • Fördelar:
    Om din startup utvecklar produkter eller tjänster inom innovation kan crowdfunding vara ett bra alternativ för att få ihop kapital. Det kan dessutom vara ett bra tillvägagångssätt för att marknadsföra verksamheten till rätt målgrupp.  
  • Nackdelar:
    Många plattformar kan ta ut en provision av de bidrag projektet samlat in. Crowdfunding passar inte alla företag, utan främst de som sysslar med att utveckla nya uppfinningar.

Frågor och svar om företagslån till nystartade företag

1. Hur bedömer Qred risken för att låna ut pengar till nystartade företag utan att ta en UC på privatpersonen som ansöker?

Qred bedömer risken för att låna ut pengar till nystartade företag genom att använda Creditsafe för kreditupplysningar istället för UC på privatpersonen. Genom att fokusera på företagets framtid och planer kan de erbjuda finansiering utan krångliga krav på historisk data.

2. Vilka strategier erbjuder Qred för att underlätta finansieringen för nystartade företag, särskilt när det gäller att undvika krångliga affärsplaner och historiska balans- och resultatrapporter?

Qred erbjuder en enkel ansökningsprocess som tar endast 1 minut, med besked inom 1 timme och utbetalning samma dag. Dessutom har deras lån ingen startavgift, bindningstid eller dolda kostnader, vilket underlättar för nystartade företag att få tillgång till finansiering.

3. Vilka typer av säkerheter kräver traditionella banker vanligtvis för att bevilja lån till nystartade företag, och hur skiljer sig detta från Qreds tillvägagångssätt?

Traditionella storbanker kräver vanligtvis säkerheter som fastigheter eller andra typer av borgen för att bevilja lån till nystartade företag, vilket skiljer sig från Qreds tillvägagångssätt där de istället fokuserar på företagets potential och kreditvärdighet.

4. Hur bedömer Qred potentiella nystartade företags kreditvärdighet och affärsidé när de erbjuder finansiering, och vilka faktorer vägs in utöver traditionella kreditbetyg?

Qred bedömer potentiella nystartade företags kreditvärdighet genom en helhetsbedömning som inkluderar affärsidén och personerna bakom företaget, utöver traditionella kreditbetyg. Detta gör det möjligt för dem att erbjuda finansiering även till företag med mindre stabil ekonomisk historik.

5. Vilka är de huvudsakliga för- och nackdelarna med alternativa finansieringsalternativ såsom factoring, riskkapital och crowdfunding jämfört med traditionella banklån för nystartade företag?

De huvudsakliga för- och nackdelarna med alternativa finansieringsalternativ såsom factoring, riskkapital och crowdfunding jämfört med traditionella banklån för nystartade företag ligger i enkelheten i ansökningsprocessen, flexibiliteten i villkoren och möjligheten till snabbare utbetalning, men kan samtidigt vara förknippade med högre kostnader och kräva en del av företagets ägarskap.

6. Kan man låna pengar för att starta eget?

Ja, hos Qred Bank kan du låna pengar för att starta ett eget företag, förutsatt att du har ett registrerat företag och uppfyller våra grundläggande krav. Våra företagslån är utformade för att stödja småföretagare och kan hjälpa till med uppstartskostnader, oavsett om du startar en enskild firma eller ett aktiebolag. Det är dock svårare att bevilja helt nystartade företag ett lån, så det är bäst om du har några månaders historik innan du ansöker.

Lycka till med företaget!

Qred har omdefinierat företagsfinansiering sedan 2015

Grundat i Sverige 2015 av entreprenörer för entreprenörer har Qred snabbt blivit den främsta banken för flexibla företagslån. Qred är nu marknadsledande i Norden och har även verksamhet i Nederländerna, Tyskland, Belgien och Brasilien.

Vårt team förstår utmaningarna och behoven hos företagare, och vi är stolta över att vara en av de högst rankade bankerna för företag på Trustpilot.

0
2015
Qred grundades
0
000
50
stöttade företag
0
7
marknader