Att starta eget är enkelt, men att få igång en lönsam verksamhet utan kapital kan vara desto svårare. Marknadsföring, maskiner, lokaler och anställda kostar trots allt en hel del pengar, men är samtidigt avgörande för företagets framtid.
För att få din startup att växa kommer du alltså att behöva få in kapital i verksamheten. Som tur är finns det en rad olika finansieringsalternativ att utforska om du inte har möjlighet att investera dina egna pengar.
Nedan tipsar vi om tre vägar för att finansiera din startup samt deras för- och nackdelar.
1. Företagslån
Företagslån är den vanligaste formen av företagsfinansiering idag. Med ett företagslån kan bolag låna klumpsummor som de sedan kan använda till valfria investeringar, så som maskiner, lokaler eller lön till anställda, för att få verksamheten att växa.
Lånet betalas tillbaka enligt en bestämd amorteringsplan, antingen dags-, vecko- eller månadsvis, tillsammans med ränta och andra avgifter.
Det finns generellt sett två olika typer av företagslån:
- Med säkerhet.
Denna låneform kräver en ”pant” i form av exempelvis företagsinteckning eller egendom. Räntan för detta lån är vanligtvis lägre, men samtidigt kräver lånet en hel del tidskrävande administrativt arbete.
- Utan säkerhet.
Här är pant inte alltid ett krav, utan det viktigaste är att företaget och dess företrädare har en god betalningsförmåga. Ansökan sker digitalt och pengarna kan betalas ut betydligt snabbare jämfört med lån med säkerhet.
För- och nackdelar med företagslån
- Fördelar:
Med ett företagslån kan du snabbt få in kapital i verksamheten och återbetala i en takt som passar dig. Du kan dessutom ansöka om företagslån utan UC för att undvika belastningar på ditt och/eller företagets kreditbetyg. Läs gärna mer om hur företagslån utan UC fungerar hos Lånjakt.se.
- Nackdelar:
Det är inte alla långivare som erbjuder lån till nya företag. Detta eftersom många startups ännu inte nått en stabil omsättning. Har företaget en skakig ekonomi och låga inkomster ökar risken för långivaren, vilket kan leda till en hög ränta alternativ avslag på ansökan. Qred försöker att hitta lösningar för att hjälpa även nystartade företag.
2. Riskkapital
Riskkapital är en populär investeringsform som går ut på att privatpersoner eller företag investerar pengar i nystartade verksamheter. I utbyte mot att du får kapital får de en del av företaget, vilket innebär att de kommer att ta del av framtida vinster.
Precis som namnet antyder är detta en investeringsform som är förknippad med hög risk. Därför passar den främst för nystartade aktiebolag med stor tillväxtpotential inom den närmaste framtiden. Statistik från Tillväxtanalys visar att över 3,3 miljarder kronor investerades i svenska portföljbolag år 2018, vilket är en ökning med 43 procent jämfört med året innan.
Det finns många plattformar där företag i jakt på riskkapital kan hitta passande investerare, så som Connect Sverige och ALMI Invest. Du kan även hitta investerare i ditt eget personliga nätverk eller ta hjälp av en inkubator.
För- och nackdelar med riskkapital
- Fördelar:
Du får in en stor summa pengar i företaget som du kan använda för att driva verksamheten framåt. Hittar du en investerare med goda kunskaper inom företagande kan du dessutom få en bra partner som vill att företaget ska utvecklas i rätt riktning.
- Nackdelar:
Du ger bort en del av ditt företag, vilket innebär att du inte längre kan fatta beslut själv. Läs på ordentligt om riskkapital om du är intresserad av detta finansieringsalternativ.
3. Crowdfunding
Crowdfunding – eller massfinansiering – innebär att vanliga privatpersoner investerar en liten summa pengar var för att finansiera ett företag eller projekt som de tror på. Konceptet härstammar från USA, men har under se senaste åren blivit ett globalt fenomen.
Enligt P2pmarketdata.com är Sverige på 20:e plats i listan över de främsta länderna inom crowdfunding med en årlig tillväxtprocent på 36,58 procent.
Som gengäld för pengarna kan investerarna få en belöning, till exempel förtur till tjänsten eller produkten de investerat i. I vissa fall kan de även få en del av företagets vinster, vilket fungerar på samma sätt som riskkapital.
Även när det gäller crowdfunding har du många olika plattformar att utforska, men två av de mest populära är Kickstarter och FundedByMe.
För- och nackdelar med crowdfunding
- Fördelar:
Om din startup utvecklar produkter eller tjänster inom innovation kan crowdfunding vara ett bra alternativ för att få ihop kapital. Det kan dessutom vara ett bra tillvägagångssätt för att marknadsföra verksamheten till rätt målgrupp.
- Nackdelar:
Många plattformar kan ta ut en provision av de bidrag projektet samlat in. Crowdfunding passar inte alla företag, utan främst de som sysslar med att utveckla nya uppfinningar.
Företagsfinansiering hos Qred
Hos oss på Qred kan du ansöka om snabb och enkel företagsfinansiering på dina villkor. Vi erbjuder företagslån utan UC på företrädaren och även startups är välkomna att ansöka. Vi har nämligen valt att göra individuella kreditbedömningar för att ge alla företag en ärlig chans att få den där extra knuffen för att kunna skapa tillväxt i sitt företag.
Eftersom vår ansökningsprocess är helt digital kan du spara både tid och pengar som du kan lägga på att driva din verksamhet framåt. Att ansöka tar inte mer än någon minut och pengarna kan du ha på kontot redan samma dag.