Som egenföretagare så står du för den del av befolkningen som har minst antal sjukdagar av alla. Förklaringen är enkel - det kostar helt enkelt för mycket att vara hemma.
Statistik visar att nio av tio företagare arbetar även när de är sjuka, enligt Företagarna. De arbetar i snitt 20% mer än den genomsnittlige anställde och tar ut mindre semester. Ofta är det i samband med lågintensiva perioder, helger eller semester som företagare blir sjuka. Man tror att det har att göra med att kroppens system “slappnar av” och blir mer mottagligt för sjukdomar. Möjligheten att styra över sin egen tid gör att många företagare varken tar ut sjukdagar för sig själv eller vabbar (VAB=Vård Av Barn) för sina barn.
Är du sjuk en längre tid får du en personlig handläggare som hjälper dig med det mesta. Skulle det behövas så tar ni fram en plan för hur du ska kunna återgå till arbetet igen. Handläggaren på Försäkringskassan har kontakt med Arbetsförmedlingen om du skulle behöva hjälp med arbetsträning eller till en början inte kunna driva ditt företag.
Till och med en kortare sjukdom eller skada kan vara förödande för just ditt företag. Gör så tidigt som möjligt upp en plan och budget för hur du ska driva vidare ditt företag genom den här tiden och måla upp olika scenario för om du blir borta en längre tid. Kanske kan du lägga upp en betalningsplan med dina leverantörer eller andra skulder du har?
Tips! Läs vår artikel Så undviker du konkurs
Du kan få sjukpenning om du:
- Inte kan arbeta din vanliga arbetstid p g a sjukdom. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att vara behörig för att få sjukpenning.
- Går miste om inkomst som är sjukpenninggrundande.
- Är försäkrad i Sverige.
Skulle du vara sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta landsting kan utföra elektroniska intyg och på senare tid har appar som Kry, Doktor24 och Min Doktor blivit populära och de får också skriva ut intyg.
Utbetalningen varierar beroende på när under månaden som du är född men den första utbetalningen har inte något fast datum utan den kommer så fort Försäkringskassan är klara med handläggningen.
Sjuk med enskild firma eller handelsbolag
Som enskild näringsidkare eller ägare av ett handels- eller kommanditbolag så varierar det lite från aktiebolag. Du ses inte som anställd, till skillnad från i ett aktiebolag där ägaren även är anställd i bolaget.
Blir du sjuk kan du få knappt 80% av din inkomst men högst 725 kr/dag i ersättning. Har ditt företag funnits längre än 24 månader är det din beräknade inkomst av näringsverksamhet som ligger till grund för hur mycket du får i sjukpenning. Har ditt företag funnits kortare än 24 månader och inte har hunnit få så mycket beräknad inkomst jämför man med en anställd med liknande uppgifter och utbildning för att justera ersättningen.
Sjukanmäl dig hos Försäkringskassan från den första sjukdagen
I dessa bolagsformer är du inte anställd. Det innebär att du ska sjukanmäla dig till Försäkringskassan den första dagen du blir sjuk. Ersättningen räknas ut baserat på hur stor din inkomst förväntas bli och det är det som kallas för SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Skulle du ha ett nystartat företag och inte så höga inkomster får du som sagt en SGI baserat på en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet.
Karensdagar är dagar i början av en sjukskrivning där det inte utgår någon ersättning. Som egenföretagare kan du själv välja hur många dagar du väljer att ha i karenstid - 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Den avgiften är en del av de egenavgifter du betalar till Skatteverket. Gör du inget val av hur många karensdagar du vill ha så får du automatiskt 7 dagar. Du kan enkelt ändra karenstiden i Mina Sidor på Försäkringskassans hemsida.
Tips! Det är alltid bra att ha en separat sjuk- och sjukvårdsförsäkring.
Tänk dock på att försäkringar är billigast med aktiebolag. Har du enskild firma får du i regel betala alla försäkringspremier ur egen ficka. Jämför innan du tecknar någon försäkring. Både villkoren och vad den täcker men även priset. Det kan kosta allt från någon hundralapp (t ex genom någon kampanj med ditt fackförbund) till över tusen kronor i månaden.
Sjuk med aktiebolag
Som ägare av ett aktiebolag räknas du som en anställd. Det betyder att den första dagen du är sjuk är en karensdag och du får alltså ingen ersättning.
Dag 1: Karensdag. Ingen ersättning.
Dag 2-14: Ditt aktiebolag betalar sjuklön till dig då du räknas som en anställd.
Dag 15: Har du varit sjuk i 15 dagar ska du anmäla din sjukdom till Försäkringskassan. När du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning.
Den ersättningen du får från Försäkringskassan fr o m den 15:e dagen du är sjuk räknas utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, kan du riskera att bli utan ersättning vid sjukdom. Det är en av anledningarna till att vi alltid råder personer som äger och driver aktiebolag att åtminstone ta ut en liten lön. För att känna ett egenvärde och vid sjukdom.
Kom ihåg! Sjukanmäl dig när du har varit sjuk i 14 dagar. Anmälan ska göra senast den 21:a sjukdagen.
Vad gäller med VAB?
Är det inte du som är sjuk utan ditt barn så gäller vård av barn (VAB) precis som för vilken anställd som helst. Ersättningen kallas för tillfällig föräldrapenning och det är Försäkringskassan som betalar ut ersättningen till dig. Till skillnad från när du är sjuk så gäller inga karensdagar utan pengarna betalas ut från barnets första sjukdag.
Ersättningen baseras på din SGI och är lite mindre än 80% av din vanliga inkomst. Dock med samma maxgräns som tidigare. Återigen, ta ut lön! Skulle du behöva vårda ditt barn och vara hemma så är det din lön som SGI baseras på. Har du enskild firma och tjänar mer och mer för varje år bör du uppdatera din sjukpenninggrundande inkomst varje år. På så sätt påverkar du din tillfälliga föräldrapenning.
Du kan faktiskt vabba under delar av dagar. Du kan då vabba 75, 50, 25 eller 12,5 procent av en dag. När barnet t ex sover eller när din partner har kommit hem så kan du ju arbeta. Du kan dessutom låta någon närstående att vabba åt dig.
När kan jag vabba?
Du kan få ersättning för VAB när barnet är mellan 8 månader och 12 år. Du kan få ersättning om du ska följa barnet till läkaren och sedan åka för att arbeta. Då tar du ut en del av den dagen som du inte kunde arbeta. Du måste, precis som när det gäller dig själv, vara försäkrad, bo och arbeta i Sverige. Det finns några få undantag och de kan du läsa om här.
Driver du företag och är anställd?
Då är du en s k kombinatör och har inte rätt till lika mycket tillfällig föräldrapenning som om du bara är anställd eller företagare. Som kombinatör måste du ange hur många procent av arbetstiden som ägnas åt anställningen respektive den egna firman. Skulle ditt barn vara sjukt på en dag som du t ex skulle ha jobbat med företaget så kanske du får lägre kompensation än om det hade skett när du var på din anställning.
Lycka till med ditt företagande!