Att skatteplanera och hitta smarta lösningar för företagande har historiskt sett varit lite tabu i Sverige. Men att skatteplanera och skattefuska är verkligen inte samma sak. Att planera sin ekonomiska situation och att t ex göra avdrag som man har rätt till är något alla bör göra. Oavsett om man är privatperson eller företagare.
Ägare av fåmansbolag kan få en relativt låg skatt på uttag ur fåmansbolaget genom att ta ut ränta på egna pengar som lånas ut till bolaget. Räntan beskattas som inkomst av kapital hos företagaren så länge räntesatsen som används är marknadsmässig. Efter att kapitalskatten har dragits (30%) får du som företagare behålla 70% av uttaget från bolaget. Ränteutgiften är sedan avdragsgill för företaget. Skulle inte räntan vara marknadsmässig, utan bli för hög, kan det ses som lön eller dold utdelning och får då andra beskattningskonsekvenser. Du har rätt att ta ut ränta i och med att du tar en risk med ditt kapital. Steg 1 är därför att tidigt bestämma vilken nivå räntan ska ligga på. Efter det bör det dokumenteras skriftligen tillsammans med annan information som lånebelopp, ränta och eventuell amorteringsplan. Det är inte bara viktigt för att ha något på papper som man inte glömmer bort det, utan även för att det kan vara avgörande för att få tillbaka pengar om företaget skulle gå i konkurs. Använd dig av statslåneräntan för en fingervisning om vad du kan ta för ränta.
Kom ihåg! Det finns egentligen inga begränsningar för hur mycket du får låna ut till ditt företag. Det viktiga är att det finns ett behov av kapital i ditt företag.
Förbjudna lån
Enligt aktiebolagslagen är det förbjudet att aktieägare och närstående inte får låna pengar av aktiebolaget. Det är främst för att skydda bolagets kapital, eftersom det i sig är en juridisk person. Förutom beskattningskonsekvenser så måste revisorn, om det finns någon, anmärka på det i sin revisionsberättelse.
Ensam eller kompanjon i aktiebolaget?
Beroende på om du är ensam eller har en eller flera kompanjoner i aktiebolaget så bör du tänka till lite för hur du lånar ut dina pengar till aktiebolaget. Skriv noggrant i skuldebrevet vad som gäller för just ditt lån och notera aktuella och framtida transaktioner, avtal och skulder i kompanjonavtalet.
Tips! Läs vår artikel om hur du skriver ett Kompanjonavtal
Stort lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred