Gratis marknadsföring för ditt företag

Kort sammanfattning

Det finns många sätt att marknadsföra sitt företag på. Men som småföretagare kan det vara svårt att konkurrera med de stora hajarna i en del marknadsföringskanaler p g a att det helt enkelt är för dyrt. Men var lugn! Det finns sätt som är helt gratis (eller så nära som det bara går) och faktiskt är extremt effektiva. I den här artikeln tipsar vi om allt från Google och sociala medier till hur viktigt det är att sätta en budget. Även om det bara är en budget över din tid.

Google

Ett av företagen i “The big five” är Google. De fyra övriga är Apple, Facebook, Amazon och Alibaba. Självklart kan företag som Microsoft, Netflix och något till läggas till på listan. I Sverige äger Google över 95% av alla sökningar som görs.

Google My Business

Något som är en hygienfaktor för dig som har en fysisk plats som är viktig för din lönsamhet är att lägga till ditt företag i Google My Business. Det tar några minuter och det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär med adressuppgifter till företaget och en kortare beskrivning. Sedan kan du lägga till logotyp, foton, länk till hemsidan, öppettider och ta emot recensioner. Är man en fysisk butik, restaurang, frisör eller ett företag där man vill att kunderna ska hitta till sin lokal är en sådan profil extremt viktigt. Skulle någon t ex söka efter “frisör” så kommer de med profil att synas extra väl i sökresultatet. Så är du ett närmare alternativ kan du slå den större konkurrenten på fingrarna om kunden har bråttom.

SEO - Sökmotoroptimering

Många som arbetar dagligen med sökmotoroptimering äter, sover och lever SEO (eng: Search Engine Optimization). Det är en hel vetenskap som kan ta år att bemästra. Men du som företagare kan med några enkla åtgärder ge dig rätt förutsättningar för att synas högt i sökresultatet. Kort och enkelt beskrivet så handlar det om att optimera din hemsida så att du ska rankas högre än andra hemsidor kopplat till relevansen i den sökning som gjorts. Du “tävlar” alltså om s.k. nyckelord. Vilket nyckelord är viktigast för din verksamhet? Det är det som du vill ska ranka högt i sökresultatet.

Vi har tidigare skrivit en artikel om det i Vad är SEO? Men glöm inte att SEO är dynamiskt och levande. Det påverkas hela tiden av Googles algoritmer. Läs mer i senaste nytt om SEO.

Adwords (SEM)

Google måste ju också tjäna pengar på något sätt. Ett av de sätten är genom att erbjuda annonser i sökresultatet. Det har sett olika ut genom åren men just nu så är de 1-4 översta resultaten på sidan annonser från företag som genom en budgivning och auktion får sin position. Det här är ju inte gratis marknadsföring men det kan vara bra att känna till hur det fungerar. Bara för att man har position #1 i det organiska resultatet så syns man inte som #1 totalt. Du kan hitta sökord inom din nisch som inte är så dyra. Det finns olika strategier och sätt att optimera på så börja med att googla. Det finns mycket utbildande material som du kan läsa för att komma igång!

Sociala medier

Många trodde att det skulle vara en fluga och inte ens Mark Zuckerberg kunde väl ha anat hur stort det faktiskt skulle bli. Tidigt i utvecklingen ansågs företag som oseriösa om de hade närvaro i sociala kanaler. Idag är det en hygienfaktor för företag att finnas i sociala medier. Många företag bygger t o m hela sin lönsamhet på det genom social selling som går ut på att sälja genom sociala verktyg. Säljer du något B2B så är t ex LinkedIn en perfekt kanal för dig. Du kan söka efter potentiella kunder, interagera med dem och be om ett fysiskt möte, Skype-möte eller telefonsamtal för att pitcha din produkt eller tjänst.

Under 2017 uppgav 56% att de använder sociala nätverk dagligen och hela 81% gör det “någon gång”. Då räknas inte chat som 48% använder dagligen och 83% “någon gång”. Nedan listar vi de som använder kanalen “någon gång”.

Facebook

Hela 74% använder Facebook vilket är hisnande siffror. Det är t ex fler som loggar in på Facebook varje dag än de som äter frukost varje morgon, enligt Metro.

Att sätta upp en Facebooksida med bra information, foton/filmer, öppettider, länkar och några organiska inlägg tar inte mer än en timme. Sedan kan du börja bjuda in dina vänner att “gilla” sidan och be andra att göra samma sak. Men tänk på att Facebooks algoritmer börjar strama åt synlighet och räckvidd för organiska inlägg. Idag uppger man att ca 30% av dina fans får se dina organiska inlägg. Har du 100 fans får alltså ca 30 st se ditt inlägg. De som engagerar sig genom att klicka på länkar, gilla och kommentera får se dina inlägg oftare än de som inte interagerar i överhuvudtaget.

Facebook vill, likt Google, lyfta sin annonsdel där du kan marknadsföra ditt budskap, produkt eller tjänst till en utvald målgrupp. Eller bara “sponsra” dina organiska inlägg för en ökad räckvidd och synlighet. Skillnaden mot Google är att du med Facebooks annonsverktyg kan nå de som inte aktivt söker efter dig eller en produkt/tjänst. Så du kan väcka ett intresse på ett helt annat sätt än i SEM (Search Engine Marketing). Facebook vill dessutom visa innehåll i rörligt format mer än ett enkelt textbaserat inlägg med en länk. Så tänk över hur du producerar inläggen.

Instagram

Instagram kan med sina 53% stoltsera med att de är den sociala plattform som har vuxit snabbast de senaste åren. 44% använder Instagram varje dag och influencer marketing är en typ av marknadsföring som fullkomligt exploderat sedan Instagram kom.

Instagrams algoritm är fortfarande mer generös för organiska inlägg än vad Facebooks är. Dessutom är den här kanalen perfekt för dig som har en fysisk produkt som du kan visa upp. Nyttja Instagrams alla funktioner med foto/video-inlägg, live-sändningar, stories, osv. Pendeln för vad som trendar skiftar konstant, vårt bästa tips är att våga!

Något som inte är direkt gratis kan vara att kartlägga några få profiler som är relevanta för din målgrupp. Säljer du t ex handgjorda slipsar, flugor och accessoarer kan det vara en idé att ge bort några exemplar mot att en mellanstor profil (ca 10 000 följare) lägger upp ett inlägg och taggar din profil. Dagens konsumenter litar på vad deras förebilder konsumerar. På så sätt har du som lite mindre aktör kommit en lång bit på vägen. Så se till att hitta samarbeten för innehåll!

LinkedIn

Säljer du B2B så är det här kanalen för dig! Så hade antagligen en säljare för LinkedIn beskrivit kanalen. Men det stämmer verkligen. Social Selling är något som blivit otroligt stort på senare tid och går ut på att möta sina kunder i sociala plattformar. Som t ex LinkedIn. Ta kontakt, skriv meddelanden, gilla och kommentera inlägg och be om ett kort och förutsättningslöst möte genom LinkedIn. Många sänker garden mer när de är på LinkedIn än om de får ett telefonsamtal i mobilen. Är du någon som säljer B2C, d v s till privatpersoner så kanske inte det här är kanalen för dig.

Twitter

Är Twitter en döende kanal? Kanske, men faktum är att Twitter växte som kanal under andra halvan av 2016 och 2017. Varför? En förklaring kan ligga i det amerikanska presidentvalet där Donald Trump var aktiv på Twitter och har fler följare på sin privata profil än på den officiella profilen för @POTUS (President Of The United States).  Är du en småföretagare kanske du inte har så stor nytta av Twitter som kanal men den är väldigt användbar som verktyg för kundtjänst. Många flygbolag och större bolag använder sig av Twitter på det sättet. Twitter kan också fungera bra för omvärldsbevakning. Sök på hashtags "#" för att hitta tweets om din bransch.

Youtube

Nästan 30% i Sverige kollar på Youtube dagligen och nästan 90% uppger att man gör det någon gång. Det har under de senaste åren varit en stadig utveckling över tittandet på Youtube där små barn är den nya stora målgruppen där barnprogram och annat blivit en populär underhållning. Däremot är det endast 6% av Youtubeanvändarna som skapar egna filmer och laddar upp till plattformen. Vissa röster har höjts mot varumärken som styr sina annonser mot vissa kategorier av filmer som t ex barnfilmer då det kan uppfattas som marknadsföring mot barn.

Du är din egen producent

I och med intåget av smartphones så behöver du inte längre något produktionsbolag eller dyr utrustning för att producera högkvalitativt eget innehåll. Det räcker gott och väl med din egen kamera i mobilen. Vill du höja nivån en aning kan du köpa en extern mikrofon, stativ och belysning för några hundralappar i en elektronikbutik eller köpa en instegsmodell av en DSLR-kamera för både foto och video.

Content marketing

Den senaste trenden inom onlinemarknadsföring är content marketing. Hårt översatt kan man säga att det är innehållsmarknadsföring. Fler och fler företag och marknadsförare går från att producera annonser med säljande budskap och fokus på pris till att skriva hjälpande, guidande och problemlösande artiklar och inlägg. Content marketing går lite hand i hand med SEO så gör en sökordsanalys för att se vad folk söker efter och inkludera de sökorden (eng: keywords) i rubriker, metabeskrivning och text.

Exempel på ämnen kan vara:
- “Så lagar du en perfekt risotto”
- “Bli en mästare i trädgården”
- “7 tips om hur du får bort svåra fläckar”

Självklart passar den här typen av marknadsföring bättre i vissa branscher än andra men du kan säkert komma på några ämnen som passar in i din verksamhet. Våga fråga dina kunder om vad de skulle vilja läsa om.

Gästblogga

Byt innehåll och en länk med någon relevant samarbetspartner. Du kan få en ny vinkel och touch på innehållet samtidigt som den länken du får fyller ett värde i ditt SEO-arbete. Men glöm inte att content marketing sällan handlar om att sälja direkt utan det kan ta ett tag. Så ha tålamod!

Influencer marketing

Under 2010-talet växte influencers fram allt mer och nu är det många som kallar det sitt yrke. Samarbeten med företag har blivit en stor industri där s k influencernätverk har dykt upp för att hjälpa influencers att tjäna pengar på sitt personliga varumärke. Dessa är i grund och botten agenter åt influencers. På senare tid har de fått motta kritik för att ta en alldeles för stor del av kakan och inte arbeta för sina klienters bästa.

Hur går det till?
Du kan själv kontakta en influencer som skulle passa din målgrupp eller gå genom de nätverk som finns. Tänk på att du inte måste anlita de största då de antagligen tar högst ersättning för jobbet. Det är alltså inte helt gratis. Men du kan komma undan relativt billigt ändå. Lägg lite tid och kartlägg konton på t ex Instagram som har några tusen upp till 20 000 följare. Erbjud de en produkt/tjänst mot att de lägger upp något åt dig. De här inläggen blir ofta bättre då de mindre kontona har en mer engagerad följarskara än de allra största. Trovärdigheten blir dessutom högre. Win-win!

E-postmarknadsföring

Att arbeta med E-postmarknadsföring (eng: e-mail marketing) är något som kan vara väldigt kraftfullt för ditt företag. I början kan det vara tufft att bygga upp en lista med många prenumeranter men om du kan samla in e-mailadresser genom formulär på sajten eller i kassan när de ska slutföra sitt köp kan du snabbt få upp en diger lista. Men tänk på att inte vara för säljande i innehållet för då kommer prenumeranterna snabbt att avprenumerera. Tillför värde genom att hjälpa din kund med problem eller kom med extra bra erbjudanden. E-mail är en perfekt distributionskanal för allt innehåll som du har skapat.

Verktyg som Mailchimp, Mail Poet eller andra plug-ins, Apsis och att koppla utskicket till Google Analytics-kontot är sådant som är värt att se över lite extra innan du sätter igång med din e-mailmarknadsföring.

Recensioner

I dagens klimat är det inte bara kvalité och pris som styr. Varumärken är oerhört utsatta idag och minsta miss kan kosta mycket. Se därför över dina recensioner på Google, Facebook, Trustpilot och andra tjänster som är branschspecifika för just dig och ditt företag. T ex Tripadvisor, Yelp, Prisjakt, Dorunner, etc.

Besvara alla recensioner. Goda som dåliga omdömen. Gör det på rätt sätt och starta inte en diskussion offentligt utan adressera det som skrivs och ge förslag på att förflytta diskussionen till ett annat forum, t ex mail eller telefon.

Visitkort

Underskatta inte kraften av offlinemarknadsföring, d v s det som inte sker online på Internet. Är du på mässor och har många kundmöten så är visitkort en hygienfaktor men det kan också vara en god idé att ha ett ställ med visitkort med kontaktuppgifter i din butik, reception eller någon annanstans på kontoret. Tänk på att du även kan skapa digitala visitkort i mobilen som du kan skicka via SMS, bluetooth, Air drop, mail eller liknande.

Affärsnätverk

Nätverk som t ex BNI eller andra mer lokala eller regionala affärsnätverk kan vara ett sätt för dig att sälja, köpa och skapa samarbeten med företagare. Det finns dessutom många frukostträffar eller seminarier där du kan nätverka. Jobba också på din s k “hisspitch” om ditt företag. De 30 sekunder som ska beskriva ditt företag och produkt/tjänst bäst. Glöm inte visitkorten!

“Nätverka inte bara när du själv behöver något”

PR

PR (Public Relations) är något som funnits i hundratals, om inte tusentals, år. Förr benämnde man det mer som propaganda. Vanligt kring större krig, presidentval, etc. Men du som småföretagare kan också jobba med PR. Ta kontakt med den lokala tidningen. De skriver gärna om dig om du har någon rolig historia eller något annat att berätta. T ex om hamburgerrestaurangen som bjöd strandsatta bilister på mat under snökaoset förra året. Inte helt gratis, p g a kostnaderna för maten och tiden för att dela ut den men räckvidden och goodwill man skapar når ut till tusentals och bygger deras varumärke på ett positivt sätt. Tänk på att det inte ska kännas forcerat, utan genuina och ärliga insatser är det som funkar och bygger ditt varumärke.

“All PR är bra PR”

Benchmarking

Benchmarking (sv: jämförelse/riktmärke) är bra för att t ex jämföra ditt företag med konkurrenterna. Man kan utvärdera sin verksamhet kvantitativt eller kvalitativt. Syftet är att lära och inspireras av andra och på så sätt förbättra sin egen verksamhet. Var lyhörd och ha koll på din omvärldsbevakning för att veta vad som trendar inom ditt område. Det finns många verktyg för omvärldsanalys som t ex Meltwater, Signal Signal, Googles egna suite, Ahrefs, osv. En del har gratisversioner eller testversioner som du kan använda. Oftast räcker det med att följa några nyhetssajter, sociala kanaler och hashtags för att vara uppdaterad.

“Håll örat mot rälsen”

Arkivfoto

Har du inga egna bilder så kan du antingen betala för att använda arkivbilder eller hitta lösningar som är gratis. Men se till att ha kolla på rättigheterna och Creative Commons innan du sprider bilder. En del får du t ex inte göra ändringar i och andra måste du nämna personen eller sajten som har tagit bilden. Några bra sajter där du kan hitta bilder är unsplash.com, pexels.com, stocksnap.io och pixabay.com.

"En bild säger mer än tusen ord"

Sätt en budget

Vänta nu? Artikeln skulle ju handla om gratis marknadsföring? Absolut, men tid är pengar! Och ditt material kostar pengar. Så sätt en budget över hur många timmar du ska lägga ned på respektive kanal eller marknadsaktivitet. Räkna även ut hur många produkter/tjänster du får ge bort eller köra demo med. Till sist gör du en prognos över vad du tror att det kommer att ge tillbaka. ROI (förkort. eng Return On Investment) är din avkastning på din investering. Du vill helt enkelt att en spenderad krona ska bli två intjänade kronor.

“Att ha pengar är bra, att ha kontroll över pengarna är bättre!”

Tack för att du läste den här artikeln och vi på Qred hoppas att du har fått inspiration och hjälp för att få ditt företag att växa.

Källor, inspiration och statistik:
Svenskarna och Internet 2017
Företagande.se