Hur tar jag ut lön eller utdelning från aktiebolaget?

Det finns mängder av lagar och regler som berör företagare i Sverige. Faktum är att just lagar och regler är en av de tre främsta utmaningarna för småföretagare idag. De andra två är bristande arbetskraft och finansiering. I det här inlägget får du reda på mer om lön, utdelning, skillnader i bolagsformer och mycket mer.

Skillnad mellan aktiebolag och enskild firma

För det första gäller det att förstå skillnaden mellan bolagsformerna. I en enskild firma är du personligen ansvarig för allt som händer i firman. I ett aktiebolag är bolaget en egen juridisk person och då är du inte personligen ansvarig om bolaget skulle gå i konkurs.

Dessutom så räknas du som anställd i ett aktiebolag, även om du är helt själv i bolaget. Du tar därför ut lön precis som en vanlig anställd. I en enskild firma gör man istället egna uttag och betalar istället något som heter egenavgifter vid slutet av året. Egenavgifter är som aktiebolags arbetsgivaravgifter och sociala avgifter.

Att ta ut pengar ur en enskild firma kan upplevas som enkelt. Men akta dig för att inte ha koll på hur mycket du tar ut i egna uttag eftersom att du betalar egenavgifter och skatt på allt vid årets slut. Har du en enskild firma med anställda så får det lön, precis som vilka anställda som helst.

Är det inte så att du tar en utdelning från ditt aktiebolag så kallas det alltid för lön. Har du anställda får de också lön, precis som vanligt. Ska du göra en utdelning bestäms det på den ordinarie bolagsstämman. Tar du ut lön från ditt aktiebolag är det inte bara en lönekostnad för det du betalar till dig själv. Tillkommer gör även personalskatt, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter. Dessa ska betalas in till Skatteverket.

Hur tar jag ut min andel ur aktiebolaget?

Låt oss säga att du har drivit ett aktiebolaget tillsammans med en eller flera partners och att du nu vill lämna bolaget. Hur går du tillväga för att ta del av det som du upplever dig ha rätt till?

Om du inte ska vara delägare längre så måste ni fördela årets resultat innan du överlåter din andel av bolaget till din partner eller partners. Överlåtelsen ska ske till marknadspris och normalt sett ska en delägare alltid få utdelning som är i förhållande till sin egen ägarandel. Därför kan det bli svårt att rikta en utdelning till en person och delägare.

Ta ut lön - en kostsam historia?

Innan löner betalas ut till de anställda i aktiebolaget (som du själv tekniskt sett är en del av) ska företaget betala arbetsgivaravgifter på ca 30%. Arbetsgivaravgifterna täcker de allra mest grundläggande sociala avgifterna för de anställda. Efter det så ska den anställde betala sin kommunalskatt som också är ca 30%. Innan den skatten dras får man i de allra flesta fall också göra ett s k grundavdrag som baseras på lönens storlek. Man ska även räkna av ett jobbskatteavdrag gentemot den kommunala inkomstskatten. Jobbskatteavdragets storlek bestäms beroende på inkomst och ålder.

Tänk på din SGI!

Det är däremot väldigt viktigt att tänka på din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Tar du ut för låg lön så kommer det att påverka allt från sjukersättning till föräldraledighet och pension. Storleken på den lön du tar ut påverkar även hur stor utdelning du kan få. Den bästa lösningen är allt som oftast att ta ut så hög lön som möjligt upp till gränsen för uttag av statlig inkomstskatt.

Räkna ut din lön som företagare

Nystartad.se har flera roliga och användbara verktyg. Ett av dem är att räkna ut sin lön som företagare. Räkna ut din lön med lönekalkylatorn!

Att vara företagare och pensionär kan vara mer förmånligt

Jobbskatteavdraget höjs från 66 års ålder, sociala avgifter sänks och pensionsuttaget minskar inte. Det finns många fördelar med att vara pensionär och företagare. En fördel kan vara att Qred inte ser någon skillnad på om du är 36 eller 66 år. Bankerna ser ofta äldre företagare som en risk medan våra lån har en kort löptid som är enkla att betala av.

Tips! Läs artikeln Företagare och pensionär?

Förbättra kassaflödet i företaget med ett företagslån från Qred

Likt ett EKG så går lönsamheten i företag upp och ned. Ibland kan man därför behöva en liten extra knuff för att vända den där trenden och få det att peka uppåt igen. Då kan ett lån från Qred lösa ditt tillfälliga behov av extra likviditet. Ansökan tar 1 minut, är gratis och ej bindande. Du får besked inom 1 timme och pengarna utbetalas samma dag.

Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred

Dela inlägget