Starta företag utan pengar - en guide för nybörjare

Kort sammanfattning

Kort sammanfattning

Många drömmer om att starta eget företag men saknar kapital. Det går dock att komma igång utan pengar genom att fokusera på det viktigaste, hålla nere kostnaderna, och använda strategier som extern finansiering eller företagslån. Att vara realistisk, ha en tydlig affärsplan och vara öppen för förändringar är nyckeln till framgång.

Många svenskar drömmer om att driva sitt eget företag. Företagande kommer dock ofta med kostnader och det kännas överväldigande. Hur ska man kunna starta ett företag om man inte ens har råd att köpa in det man behöver för att börja?

Som tur är, finns det faktiskt möjlighet att starta ett företag utan några pengar. Allt som krävs är fyndighet, hårt arbete och disciplin. Här hittar du tips och saker du ska tänka på om du startar ett företag utan pengar!

Fokusera på det viktiga

Ett vanligt misstag för de som startar ett företag för första gången är att de tar på sig för mycket på en gång. Försök hålla foten på bromsen, även om det kan vara frestande att hoppa på alla idéer på en och samma gång. Gör du för mycket samtidigt ökar chansen att du misslyckas avsevärt, särskilt om du inte har pengar tillgängliga att förlora. 

Fokusera istället på grunderna och se till att få snurr på karusellen innan du hoppar på nya saker. Se till att en eller några få produkter har hög kvalité och gå sen vidare därifrån. Lyckas du med dessa produkter, då kan du expandera!

Se över företagskostnaderna

Alla företag har olika behov och förutsättningar. Det betyder att finansieringen ditt företag behöver helt beror på vilken typ av bransch du vill arbeta inom, och hur du vill bedriva företaget. Se över kostnaderna innan du börjar. 

Behöver ditt företag betala för något av det här för att börja?

  • Hyra
  • Inköp av verktyg & utrustning
  • Licenser eller tillstånd
  • Marknadsföring

Har ditt företag behov att betala för flera av dessa för att komma upp på fötterna, blir det snabbt väldigt kostsamt. Utan kapital kan det bli en stor uppförsbacke redan från början. Det kan leda till att du förlorar både pengar och ditt företag, vilket vi såklart vill undvika. Man vill gärna förändra världen på en gång, men försök att ta små steg i taget och ta på dig större kostnader i och med att företaget växer.

Våga drömma stort, men var samtidigt realistisk. En mix är bäst!

Ändra ditt nystartade företags affärsplan

Har du sett över dina kostnader och är redo att köra igång kommer nästa steg - se över din affärsplan. Även om du har sett över dina kostnader, finns det en del strategier du kan tillämpa för att minska dem.

Vad kan du göra själv?

I början är en av de dyraste kostnaderna att anställa, se över din verksamhet och fundera på vad du kan göra själv. Då kan du växa utan att betala ut lön! Går allt bra kan och anställda fler när du har mer pengar att röra dig med.

Kan du arbeta hemma eller sälja online?

Har du möjlighet att jobba hemifrån eller bedriva din försäljning online kan du spara mycket pengar. Även om du till slut behöver en yta att bedriva din verksamhet på, kan du spara väldigt mycket på att jobba från hemmet i början. 

Jämför kostnader för dina inköp

Det kan kännas tråkigt att göra massa undersökningar, jag vet, men i längden kan du spara mycket om du hittar något till ett bättre pris. Försök även rikta dig mot att skapa produkter som har rimliga kostnader att producera i början, för att senare utveckla.  

Det finns ofta ofrånkomliga kostnader som helt enkelt inte går att dra ned på, men lyckas man spara på en del ställen kan det leda till stora summor i det långa loppet.

Leta extern finansiering till ditt nystartade företag

Har du inte möjlighet att få tillräckligt med pengar själv kan extern finansiering vara en bra lösning. Det finns en rad olika sätt man kan få finansiering, har du en idé som troligtvis kommer dra in mycket pengar kommer det vara ganska lätt att få pengar. 

Det kan vara lockande att be om pengar från vänner och familj, men det är sällan en bra idé om det handlar om större summor. De flesta nystartade företag misslyckas och har man problem med att betala tillbaka, kan du skada dina relationer. 

Det finns istället några andra bra sätt att få tillgång till finansiering!

Affärsänglar

En affärsängel är en privatperson som satsar sina egna pengar i nystartade företag, i utbyte mot andelar i företaget. Trots att du förlorar en del av ägandet kan det vara en bra lösning, en erfaren affärsängel kan bidra med kunskap som är svårt att hitta på andra ställen. 

Se dock till att inte ge bort för stor del av ditt företag. Det kan leda till att du tjänar mindre pengar om företaget lyckas och ger du bort för mycket, förlorar du kontrollen.

Gofundme

Gofundme är i dagsläget världens största hemsida för crowdfunding. Du lägger upp en “annons” med ditt företag och din idé. Folk över hela världen kan donera en valfri summa om de tycker om din idé och vill se ditt företag lyckas.

Det är helt gratis att göra en annons, du betalar faktiskt ingenting. Hemsidan lever på att ta 2.9% + $0.3 av varje donation du får. Med andra ord betalar de som stödjer ditt projekt för dig! Bra va? 

Företagslån eller företagskort

När det kommer till företagslån finns det några olika alternativ och det är här kommer Qred kommer in. Du kan ansöka om ett företagslån från svenska staten via Almi, eller en privat firma som Qred.

Innan våra företagslån för småföretagare var det svårt för många småföretagare att få tillgång till finansiering. Vi löste det här problemet, och eftersom vi är ett privat företag kan vi ha lägre krav än staten på den som tar lånet.


Ansökan hos oss är enkel och snabb, inte bindande och du får svar samma dag. Ser allt bra ut kan du ha pengarna på kontot redan samma dag.
Vi erbjuder även företagskort med en rad förmåner! Har du både ditt lån och ditt företagskort hos oss samlar du alla fakturor på ett och samma ställe. Det gör allt enkelt och du får direkt en överblick på din ekonomi i vår app

Den bästa lösningen för att sänka kostnaderna är ofta en kombination av alla metoder. Lyckas du göra det kommer du få en stor summa pengar att röra dig med. 

Att tänka på innan du startar ett företag utan pengar

Det är alltid lättare att starta ett företag om man har en bra plan, man stöter ofta på hinder och det är bra att ha en strategi för att överkomma dem. Vi kikar på lite tips!

Finslipa din affärsidé

Okej, så du har en idé, har finansiering och är redo att köra igång. Det är kanonbra, det krävs passion för att driva eget! Du får trots det inte glömma att hela tiden se över din affärsidé. Få idéer är perfekta från början, var beredd på att göra förändringar och förbättra den hela tiden.

Miljardentreprenören Mark Cuban sa en gång i en intervju med tidningen dallasnews  "One thing that entrepreneurs, we all do, we lie to ourselves. All the time.” Det ligger något i vad han säger, men låt det inte få dig bli avskräckt. Försök bara vara ärlig med dig själv och se till att vara öppen för förändringar.

Arbeta på sidan av

Först och främst bör du förbereda dig på att det troligtvis kommer ta ett tag innan du tjänar några pengar. Tråkigt, eller hur? Det är dock viktigt att ställa in sig på det. Det är faktiskt väldigt vanligt att entreprenörer startar sitt företag på sidan av sitt vanliga jobb. Det är såklart tidskrävande, man blir tvungen att ha två jobb samtidigt. Men, har du en inkomst som inte är kopplad till ditt egna företag, är det lättare att överkomma hinder.

Analysera marknaden

En idé är alltid grundpelaren för ett företag, men idén i sig räcker sällan hela vägen. Analyser är A och O.

Ett viktigt steg är att undersöka om idén faktiskt kommer generera pengar. Känns det överväldigande? Det behöver det inte vara, du kommer långt genom att Googla. Här är några tips på saker du kan undersöka. 

  • Titta på konkurrenter. Du kan exempelvis gå in på allabolag.se och se hur det går för dem. Försök sedan lista ut varför det går bra eller dåligt.
  • Är din idé lätt att kopiera? Ett större företag med mycket pengar kan isåfall enkelt ta din idé från dig.
  • Kan du skydda din idé? Undersök om du kan skydda din idé på olika sätt, exempelvis via ett patent. Var dock beredd på att det tar tid och kostar pengar få ett patent, du kan läsa mer om hur det går till hos patent och registreringsverket.
  • Hur mycket pengar kommer det krävas för att starta ditt företag? Här kommer matematiken in, börja räkna på hur mycket lokalen kostar, verktygen du behöver, programvara, löner och liknande. Samla alla kostnader helt enkelt, så du vet hur mycket pengar du behöver!

Det finns självklart mycket mer man kan titta på, men det här är en bra början! 

Starta företag med en kompis

I Sverige finns det ca en miljon registrerade företag och över nio av tio av är småföretag med färre än 20 st anställda. Statistiska centralbyrån (SCB) uppger att det går 2,5 företag på varje företagare vilket skulle leda till att vi har ca 440 000 företagare i Sverige.

Att starta företag med en kompis eller partner kan vara det bästa, eller det sämsta, du kan göra! Många bygger en vänskap som varar livet ut genom att starta företag tillsammans medan andra kanske inte slutar lika bra…

5 tips till er som vill starta företag tillsammans - och lyckas!

Så tänk igenom beslutet att starta företag tillsammans med en kompis, bekant eller partner. Några av världens största företag startade genom att vänner bildade företag. T ex Apple, Google, Hewlett Packard, Facebook, m fl. Men vad ska man tänka på? Vi listar några do’s and don’ts här.

  1. Ha roligt!
    “Do what you love and you’ll never work a day in your life”. Det finns många citat på ämnet men alla är lika sanna för det. Har du roligt när du driver företag så kommer inte du sitta och räkna timmar. Har du dessutom roligt tillsammans med en vän eller partner så får det dubbel effekt! Många företagare får livspusslet att gå ihop genom att just driva företag tillsammans istället för att den ena ska vara egenföretagare och den andre anställd på ett annat företag. På det här sättet kan man få planeringen att gå ihop. Ett företag som drivs på det sättet är Presentproffset i Östersund där paret Micke och Anette har flera företag tillsammans.
  2. Hitta rätt partner
    Har du någon som kompletterar dig och som gör dig till en bättre person? Perfekt! Då ska ni driva företag tillsammans. Har du inte någon vän, studiekamrat eller respektive som vill starta företag med dig kan du söka efter en på Kompanjoner.se
  3. Välj en som har sista ordet
    Va? Ska det inte vara 50/50? Eller om ni är fler än två, åtminstone lika fördelat?
    Nej, vi tror inte det. För att bli riktigt framgångsrik och kunna ta snabba och ibland obekväma beslut krävs det att en person har det sista ordet. Så utse en VD eller ledare som kan ta beslut när ni har kört fast eller inte kommer överens.
  4. Dela ansvar och risk
    En fördel med att driva företag tillsammans mot att göra det ensam är att ansvaret och risktagandet blir delat. Försök att investera lika mycket likvida medel i företaget så att ingen av er känner en oro för att den andre ska lämna skeppet för lättvindigt om det skulle blåsa storm.
  5. Anställa fler
    Steget att anställa fler är inte lika stort om ni redan är minst två personer än om man var ensamföretagare. Ju fler ni blir desto lättare blir det att hantera de anställda eftersom att ni är två personer i ledningsposition som kan dela på ansvaret och ledarskapet.

Kompanjskap

När du bildar ett företag med någon eller några så är det viktigt att upprätta ett kompanjonavtal tillsammans. Det är till för att ni ska veta hur ni ska gå tillväga om ni i framtiden blir oense eller det dyker upp problem.

5 anledningar till att vara ensamföretagare

  1. Tid och arbete
    Den vanligaste anledningen till att kompanjonskap spricker är att man har värderat tid och arbete olika. Den ene ser företaget som sin livsstil och den andre vill vara där mellan 09-17 och sen koppla bort arbetet. Det här är såklart helt okej men se till att ha det här klart för varandra så att ni vet vad som förväntas av er. På så sätt undviker ni bråk och en dålig situation för företaget som i förlängningen skulle kunna leda till en konkurs. Vet du med dig att du har svårt för det kanske det är bättre att driva företag helt själv?
  2. Värderingar
    Man värdesätter olika saker i livet. En kanske värdesätter familjen framför jobbet och vill ta 6 veckor semester en sommar medan den andre jobbar på den veckan som man har semester med familjen. Det här kan skapa friktion i relationen till varandra och gå ut över företaget. Är du ensam är det du som styr och den enda som kan drabbas är dig själv och eventuella anställda.
  3. Utveckling och tillväxt
    Person A kanske är nöjd med att ha ett par anställda, en familjär känsla på kontoret och verka lokalt i staden eller orten. Samtidigt kanske Person B sitter på storskaliga planer om att bli ett globalt företag och ledande inom sin nisch? Även här kan det uppstå problem som kan lösas genom kommunikation och planering. Ni kanske måste kompromissa med varandra eller lägga upp en plan för den ene eller andre om företaget skulle bli för stort?
  4. Snabba beslut
    Du kan gå från idé till handling väldigt fort om det bara är upp till dig själv att bestämma vad som ska göras. Du får också full kontroll över verksamheten och kan, till en viss grad och nivå, nå hög effektivitet. Men vad händer när företaget har vuxit sig för stort, du blir sjuk, får barn, ska vabba eller liknande?
  5. Avsluta företaget
    Skulle du komma till den punkten att du ska avsluta företaget, p g a en konkurs eller andra anledningar, så kan det vara betydligt mycket enklare att göra det om du är ensamföretagare.

Personlig borgen

Ska ditt företag ta ett lån så kan långivaren istället för att kräva en säkerhet i form av en fastighet eller ett fordon kräva att du och någon mer går i personlig borgen för lånet. Det betyder att det är du/ni som gör ett borgensåtagande och ska betala tillbaka lånet om inte företaget kan göra det. Långivare kan därför väga in faktumet att du är ensamföretagare eller inte i kreditbedömningen. Annat som vägs in er ålder på företaget, omsättning, vinst, kassaflöde, betalningsanmärkningar, betalningshistorik, m.m.

Våga testa!

Sitter du och gruvar på en affärsidé så kan du alltid testa att starta ett företag vid sidan om din anställning eller andra företag. För du minns väl att vara företagare i Sverige i snitt äger 2,5 företag? Våga testa att starta med en vän, kollega, studiekamrat eller respektive för att se hur marknaden svarar upp på din idé.

Nystartad utan pengar?

Att starta sitt egna företag kan vara ett av de mest spännande äventyr man kan göra och det går faktiskt starta utan pengar, även om det såklart är svårare. 

Som jag nämnde ovan är ett bra hjälpmedel i en sån situation företagslån för småföretagare. Om du vet att du behöver kapital till ditt företag, var inte rädd att ansöka om ett företagslån hos oss på Qred. Du kan använda pengarna till marknadsföring, lokalhyra, inköp av maskiner eller annat som skapar tillväxt i ditt företag. 

Qreds lånekalkylator



Din ansökan hos oss är inte bindande, den är gratis och tar en minut. Du kan med andra ord först ansöka och se vad du kan få, för att sen bestämma om du vill gå igenom med lånet.  

Jag önskar dig all lycka på din resa som entreprenör! Gör analyser, fixa finansiering så ska du se att det faktiskt går att starta ett företag utan pengar.

/Andreas