Så hanterar du företagets pengar under inflationen

Kort sammanfattning

Inflation innebär att dina pengar tappar värde - det du kan köpa idag kostar mer imorgon. Småföretag drabbas hårt då deras pengar på kontot förlorar köpkraft. Investera i företaget, aktier eller fonder för att skydda dig mot inflationen.

Inflationen är högre än den varit på 30 år och det påverkar oss alla, över hela världen. Stigande inflation kan bero på många olika anledningar, två stora bidragande orsaker den här gången är invasionen av Ukraina och pandemin. Det har lett till att efterfrågan på varor och tjänster är större än utbudet - företag helt enkelt inte hinner med, vilket gör att priserna höjs.

Vad innebär då inflationen för småföretagare och hur ska man göra för att säkra sina pengar? 

Vad är inflation?

Du som företagare har säkert redan märkt att priserna för dina inköp har gått upp och det är kanske inte alltid är helt enkelt att förstå varför. Vi börjar med att kort gå in på vad en inflation är och vad som faktiskt händer.

Inflation innebär att pengar förlorar sitt värde - du inte kan köpa lika många varor eller tjänster för samma mängd pengar. Innan kunde du kanske köpa 10 varor för 100 kronor, men nu kan du bara köpa 8 - pengarna förlorar helt enkelt sin köpkraft.

Vi kollar på ett exempel! 

Ditt företag har 100 000 kronor på kontot - allt känns bra och stabilt. Du planerar att köpa in en maskin som kostar exakt 100 000 kronor, men från ingenstans slår inflationen till och går direkt upp till 5%! 

Dina 100 000 har nu förlorat 5% av sitt värde! Tittar du på kontot kommer det fortfarande stå att du har 100 000 kronor, men priset på maskinen kommer gå upp med 5% till 105 000 kronor. Du får alltså inte lika mycket för dina pengar.

Tittar du på den här grafen, ser du hur hur inflationen har utvecklas från Januari 2015 till Juni 2022. Ganska kraftig ökning på senaste, eller hur?   

Det är viktigt att förstå att den här grafen visar om en ökning av den genomsnittliga prisnivån i hela samhället. Tänker vi tillbaks på exemplet ovan med maskinen, är inte säkert att just den maskinen du tänkt köpa går upp i pris. Har du tur påverkas du inte så mycket!

I verkligheten gör du dock oftast det, inflation är en dominoeffekt - företag blir tvungna att höja sina priser för att tackla att deras leverantörer höjda priser. 

Vill du lära dig mer om hur inflation fungerar och räknas ut kan du läsa mer hos ekonomifakta.

Hur påverkar inflationen småföretag?

Det är väldigt vanligt att småföretagare har sina pengar på kontot man använder för inköp (transaktionskontot). Det är smidigt och känns tryggt, men det är viktigt att du förstår vad det faktiskt innebär under en stigande inflation.

Ett transaktionskonto är oftast ett räntelöst konto, vilket betyder att ditt företag inte får någon ränta på pengar som sätts in - ni tjänar alltså inte något på att pengarna liggandes på det kontot. Under en inflation, förlorar ni istället köpkraft genom att ha pengarna på ett räntelöst konto. Vi tittar på hur mycket!

  • Vi säger att du har 500 000 kronor liggandes på kontot du använder för dina inköp (transaktionskontot).

  • Kontot är räntelöst.

  • Inflationen ligger på 8,5% (riktiga siffran från juli 2022).

Använder vi dessa siffror förlorar du 42 500 kronor i köpkraft! Visst känns det inte lika skönt, tryggt och smidigt längre?

Hur kan jag säkra mitt företags pengar under inflationen? 🔐

Planerar du att använda pengarna inom närmaste framtiden kan de såklart ligga kvar på transaktionskontot, men har du ett överflöde föreslår jag att du säkrar dem genom investeringar. 

Det finns en del olika sätt du kan investera ditt företags pengar. Hur du väljer att göra det är helt upp till dig, det här är bara några generella tips!

Investeringar i det egna företaget ⚙️

Du kan investera pengarna i ditt egna företag! Titta alltid upp framtidsprognoser och nyheter om inflationen och räntor innan du gör en större investering för att få så bra koll som möjligt. 

Investerar du innan räntorna stiger, kan du spara mycket pengar & göra bra affärer. Det kan handla om en ny maskin, en extra traktor eller annat som hjälper dig att skapa tillväxt över tid. Stiger inflationen ytterligare kommer det du köper in bli ännu dyrare nästa år. 

Leasing är också något du bör fundera på!

Är du leverantör bör du försöka se till att inte binda upp dig för länge, du vill kunna höja priserna. Är ditt företag istället påväg att börja leasa utrustning eller förnya ett kontrakt, kan det vara bra om du lyckas binda det i några år så leverantörerna inte kan höja priset ytterligare. 

Investera företagets pengar i aktier & fonder 📈

Aktier och fonder är ett annat alternativ. Se företagets investeringar som ett marathon, inte en sprint. Hitta säkra fonder eller aktier och tänk långsiktigt, minst 6-7 år in i framtiden. Det kan såklart vara skrämmande att investera i börsen eftersom den har gått ned och fortfarande är svajig. Tittar man dock tillbaka i tiden, har den alltid återhämtat sig inom 6-7 år.

Är du inte intresserad eller saknar erfarenhet av att investera i fonder eller aktier kan du använda dig av en spar-robot! Den investerar åt dig, det är bara lägga in pengarna så sköter den resten. Det fungerar för både privatpersoner och företag. 

Glöm inte - ta inga onödiga chansningar, risken är att skadar ditt företaget i det långa loppet. Tänk långsiktigt!

Jag hoppas det hjälpte, lycka till! 

/Andreas

Dela inlägget