Hur lång tid tar det att spara ihop 100 000 kr?

Kort sammanfattning

Ekonomisk oro kan skapa stress, men att spara behöver inte vara trist. I det här inlägget utforskas metoder för att spara ihop 100 000 kr, från att placera pengar på ett sparkonto med ränta till att investera i börsen. Det ges också tips för att göra sparandet roligare och mer engagerande genom att sätta konkreta mål och använda gamification.

Ekonomisk oro och kan skapa rejäl stress men sparande kan också kännas jobbigt och framförallt tråkigt. Det är en kamp mellan livskvalité och pengar - det är svårt att få ihop helt enkelt!

I det här inlägget ska vi kolla på hur lång tid det kan ta att spara ihop 100 000 kr, tips på olika sätt du kan spara, samt hur du kan göra det roligare! 

Bästa sättet att spara pengar

När man ska spara ihop en buffert är hela idén att pengahögen ska växa. För att göra det på ett effektivt sätt bör man välja mellan att spara sina pengar på börsen eller öppna ett sparkonto med ränta. Det är sätt att skapa sig en passiv inkomst baserat på pengarna man har - du får alltså pengar genom att spara pengar! Genialt, inte sant? 

Sparkonto med ränta

Ett sparkonto är ett slags bankkonto där du kan få ränta på dina sparpengar. Lägger du in 100 000 kronor på ett sparkonto med en ränta på 10% får du 10 000 kronor i avkastning under ett år. Nu är 10% en orimlig siffra, särskilt i dagsläget eftersom vi lever i en tid med negativa räntor. 

Hur lång då tid tar det att spara ihop 100 000 kr på ett sparkonto?

Vi tar ett aningen rimligare exempel och antar istället att du har ett sparkonto som ger 1% årlig avkastning och du lägger in 1 000 kr i månaden. Det kommer då ta dig ungefär 8 år och 4 månader att nå målet.  Nu kanske 8 år känns som en evighet, men man får inte glömma att det är ett nästintill riskfritt sätt att spara. Läs mer om ränta på ränta-effekten och få fler räkneexempel.

Sparande på börsen

På börsen är det dock andra bullar. Avkastningen är generellt högre, men det är också risken. Det är alltså ett snabbare sparande, förutsatt att det går bra. Börsen går upp och ned och är det så att man behöver pengar för ett visst tillfälle, säg för ett bröllop, kan det vara klokt att välja ett sparkonto istället. 

Hur lång tid tar det då att spara ihop 100 000 kronor på börsen?

Investerar du 1 000 kronor på varje månad med en årlig avkastning på 7% (historisk siffra utan lågkonjunktur), kommer det ta dig 6,5 år att nå ditt mål. Bättre än exemplet ovan, men 6,5 år är fortfarande rätt lång tid. 

Säger vi att du blir bättre på att spara och istället investerar 5 000 kronor varje månad, med samma avkastning på 7%, ökar takten drastiskt! Då kommer det endast ta 1,5 år. Ganska bra förbättring, inte sant?

När man väljer mellan sparkonto och börsen får man själv avväga mellan risken man vill ta och tänka efter vad man ska ha pengarna till, alla människors situation ser olika ut. Möjligheten att kombinera båda finns alltid. Talesättet "Alla ägg i samma korg" är passande här. Att sprida sitt sparande mellan rörliga och fasta sparkonton kan också vara en god idé.

Tips på att spara pengar

Det kan vara svårt att spara. Många sitter i en situation där de inte har mycket kvar i slutet av månaden. Dra ned sina kostar på 5 000 kronor på kan kännas omöjligt, hur ska man bära sig åt?

Självklart är det uppenbara svaret att dra in på sina kostnader, men det är också det tråkigaste. Försök göra små kompromisser, istället för att äta ute 5 dagar i veckan kan du göra det 3 gånger, cykla till jobbet istället för att åka bil och liknande. Många bäckar små!

Ett annat sätt är att köra perioder - exempelvis 3 månader av rejält sparande, för att sen gå tillbaks till det normala.

Kom dock ihåg att du också måste leva. Beroende på ens inkomst kan 5 000 kronor vara mycket pengar. Leder sparandet till att du är för snål mot dig själv och mår dåligt över det, kan det kanske vara värt att ställa in sig på ett långsiktigt sparande istället. 

Gör sparandet roligt

Genom att sätta upp ett konkret sparmål blir det ofta roligare och enklare att nå dit. Har du svårt att motivera dig själv kan du testa på något som kallas gamification, en spartävling! Man tävlar mot sig själv genom att göra ett spel av sparandet. Visst låter det aningen roligare?

Det går till så här! Säg att du brukar spara 1 000 kronor i månaden men vill nå upp till 5 000 kronor - den där siffran som känns som en omöjlighet. Fortsätta som vanligt, sätt in 1 000 kronor på ditt sparkonto eller börsen, precis som du brukar. Dela sedan upp de resterande 4 000 kronor per dag under resten av månaden.

  • Mål: 5 000 kr/månad
  • Månad = 30 dagar
  • 1 000 kr första dagen 
  • 4 000 kr under resterande 29 dagar
  • 4 000/29 ≈ 138

Du behöver då endast spara 138 kr per dag! Känns rimligare, eller hur?

Vissa dagar är det såklart svårt, eller rentav omöjligt att få ihop det. Har du inga utgifter under en viss dag finns det såklart ingen kostnad att dra ned på - man får göra avdrag när man kan helt enkelt. Poängen bakom metoden är att utmana sig själv på ett roligt sätt, samtidigt som man ökar sitt sparande. Målet på 5 000 kronor sätter du för att ha något att sikta mot. Når du inte hela vägen men lyckas spara 2 000 kronor mer än föregående månad har du ändå gjort framsteg och sitter i en bättre situation än förut!

Jag vet att sparande kan ta emot och kännas tråkigt, men påminn dig själv om att en buffert kan leda till mindre stress att och att du på så sätt får ut mer av livet i det långa loppet.

Ge sparandet ett försök, du klarar det här!

Dela inlägget