Som fotograf eller videograf “är” du ofta din utrustning. Du köper ofta in dig i ett system, d v s ett visst märke, som t ex Canon, Red eller Sony. Du bör börja med att göra en analys av dig och din verksamhet. Är du en bröllopsfotograf, reklamfilmare eller frilansare som gör lite av allt, så har du antagligen olika behov.
Gör en förkalkyl
Oavsett om du väljer att ta ett företagslån, hyra eller leasa behöver du göra en planering över framtiden. Hur ser kommande månad, kvartal, halvår eller år ut? Har du uppdrag som sträcker sig ett år framåt? Grattis! Då kan du ta bättre beslut om din ekonomi och växa därefter. Gör därför en förkalkyl över dessa tidsperioder. Då kan du få värdefulla insikter om du kan klara av en hög hyra under ett enskilt jobb eller en lägre fast månadsavgift från ett företagslån under en längre period.
Gör en efterkalkyl
Har du tagit ett lån, hyrt utrustning eller leasat din utrustning? Gör en efterkalkyl och analys över hur det gick. Då får du värdefulla insikter om hur du ska göra nästa gång. Kom även ihåg att göra en efterkalkyl efter nästa gång du har gjort en investering för att se om den var lyckad.
Ta ett lån, hyra eller leasing?
Det finns mycket att tänka på när man ska investera i sitt företag. Har jag sparat ihop pengar eller planerar jag att betala produkterna med pengar som kommer in efter ett avslutat jobb?
Fördelar med leasing
- Du slipper engångsavgifter och en tyngre investering vid samma tillfälle.
- Du kan bestämma avtalstid och kontrakt tillsammans med leverantören.
- Du kan köpa utrustningen till ett förutbestämt restvärde när leasingtiden löpt ut.
- Leasingkostnaden är avdragsgill.
Nackdelar med leasing
- Du äger inte din utrustning.
- Kan vara hög självrisk vid skada eller borttappad utrustning.
- Vissa uthyrare eller leverantören tillåter inte att utrustningen lämnar landet.
- Du binder upp dig över en lång period. Skulle företaget gå i konkurs, du få råd att köpa egen utrustning eller byta “system” (t ex Canon till Sony), så sitter du fast i en avtalstid och kostnader.
Fördelar med att hyra
- Är du kontrakterad att göra ett jobb eller “gig”, kan det vara lönsamt att endast hyra utrustning för det tillfället. T ex ett bröllop, reklamfilm eller liknande.
- En lägre engångskostnad.
Nackdelar med att hyra
- Du varken äger utrustningen eller får tid att lära känna utrustningen före det jobbet du ska göra. Ponera att du ska göra en reklamfilm under två dagar och behöver en viss utrustning. Då har du ingen tid att öva, om du inte hyr för flera dagar, vilket kan bli dyrt.
- In- och utlämningstider. De flesta leverantörer som erbjuder uthyrning av utrustning kräver att det ska hämtas vid en viss tid och lämnas tillbaka en viss tid. Annars kan du riskera att åka på en till hyrdag.
Fördelar med företagslån
- Du äger din utrustning.
- Du kan välja försäkring och därför styra kostnader och självrisk.
- Du kan, efter några månaders amortering, höja ditt företagslån för att växa ytterligare.
- Du slipper ta kreditupplysningar genom UC varje gång du ska hyra eller leasa. Genom Qred tas dessutom ingen UC, endast en kreditupplysning genom Creditsafe, vilket inte påverkar din kreditvärdighet. Det är stor skillnad mellan UC och kreditupplysning.
- Du investerar i utrustning som har ett relativt högt andrahandsvärde. Vill du alltså sälja dina begagnade delar, så kan du få god täckning för att investera i ny utrustning.
Nackdelar med företagslån
- Kan vara höga räntor eller andra kostnader.
- Har du precis börjat, är kanske inte ett företagslån den bästa lösningen för dig.
Slutsats
Överlag, så är det alltid bra att äga. Du har kontroll över situationen och dina kostnader. Likna det med att hyra din bostad vs. att äga den. Du hyr ofta till en hög kostnad, vilket gör att du kan få svårt att spara till att köpa din egen bostad.
Vet du dessutom att det är utrustning som du kommer att använda under en längre tid, lär ett företagslån vara det bästa alternativet. Åtminstone för kärnan i din verktygslåda, för att senare komplettera med att hyra eller leasa de mindre kompletterande delarna som kan komma att krävas för ett visst jobb.
Köpa begagnat?
Ja, varför inte. De flesta tar väldigt bra hand om sin utrustning. Mycket finns att köpa till i princip nyskick. Precis som vi nämnde tidigare är det oftast bäst att köpa kärnan ny, med garanti. För att senare komplettera med begagnade objektiv, stativ, blixtar eller annan utrustning som du behöver. Se till att läsa på om det du ska köpa, t ex en objektivguide.
Slutligen vill vi tipsa dig om att ta in offerter från flera leverantörer, både för hyra och leasing, samt från långivare. Då kan du jämföra och välja det som är bäst för dig. Tänk dock på att kolla om det görs en kreditupplysning, du vill inte ha för många upplysningar i UC. Vi på Qred kan hjälpa dig, oavsett om du driver aktiebolag, enskild firma, är nystartad, har betalningsanmärkningar eller inte har speciellt stor omsättning.
Tips! Läs artikeln GDPR - Bilder på personer. Vad gäller?
Lycka till med företagandet!
/Teamet på Qred