Att gifta sig är inte bara ett stort steg i relationen, det är även ett stort juridiskt steg. Det har både arvsrättsliga och ekonomiska konsekvenser. Äktenskapsförord uppfattas ofta som oromantiskt och vill många gånger undvikas. Kärlek handlar ju om romantik, inte avtal, bestämmelser och juridik. Men faktum är att i slutändan kan ett äktenskapsförord visa sig vara det mest omtänksamma man gör gentemot sin partner. Det gör att man inte behöver oroa sig över bodelning om en tråkig, potentiell händelse inträffar. Oavsett hur tråkigt det än låter så kommer ett äktenskap alltid till ett slut. Antigen genom en skilsmässa eller genom dödsfall. Nedan kommer du läsa om varför det är bra med äktenskapsförord, framförallt för entreprenörer.
Tips! Läs om lagar och regler som du som företagare måste ha koll på.
🤔 Vad är ett äktenskapsförord?
I stort sett innebär ett äktenskapsförord ett skriftligt avtal mellan makarna. I avtalet har man kommit överens om att viss egendom inte är giftorättsgods, utan det är enskild egendom. Det innebär att den enskilda egendomen inte kommer att delas på vid en eventuell separation. Till exempel om en av makarna ensamt äger huset de bor i, och de inte har skrivit äktenskapsförord, så har den andra maken rätt till hälften av värdet på huset trots att den ena köpt huset helt själv. Vid en separation måste den ena köpa ut den andra om någon av makarna vill bo kvar i huset. Om de istället har skrivit ett äktenskapsförord gällande huset har den som har köpt boendet rätt till hela huset och det är istället enskild egendom.
Om ena partnern äger ett företag kan man skriva ett äktenskapsförord om att ägaren av företaget ska äga hela företaget vid en skilsmässa. Det ska alltså inte delas lika som alla andra egendomar.
Att skriva äktenskapsförord är det enda sättet för blivande eller befintliga makar att bestämma om egendom ska vara enskild och inte ingå i framtida bodelning. Det kan vara bra för att trygga sina enskilda egendomar om någonting händer i framtiden. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt krävs det att det ska vara skriftligt och det ska registreras hos skatteverket. När det har registrerats är det bindande och kan inte frångås eller hävas om inte båda makarna är överens. Ett äktenskapsförord kan skrivas, uppdateras eller hävas när som helst under äktenskapet.
💍 Varför ska jag ha ett äktenskapsförord?
Ett äktenskapsförord kan göra det lättare i en skilsmässa då man slipper jobbiga diskussioner gällande vem som ska få vad.
Huvudregeln vad gäller de ekonomiska förhållandena är att man som enskild individ råder över sina egna egendomar och skulder. Väl i äktenskapet är dock makarna skyldiga att bidra till personliga och gemensamma behov och underhåll. Har man inte skrivit äktenskapsförord delas tidigare skulder och egendomar upp på båda makar vid en skilsmässa. Viktigt att veta är att även värdet på aktier och andra ekonomiska investeringar ska delas lika vid en separation. För många kan det kännas jobbigt att skriva ett äktenskapsförord då man tror att det krävs mycket arbete, och det kan vara jobbigt att prata om med sin partner. Med det finns mycket hjälp man kan få. Både i form av jurister som skriver det åt dig, men också färdiga mallar. Klicka här för att få hjälp med att skriva ett äktenskapsförord.
📖 Äktenskapsförordets påverkan på ditt företag
Mitt i all planering av giftermål, eller mitt i ett lyckligt äktenskap kan det vara lätt att glömma bort och svårt att sätta sig in i att saker kanske inte alltid går som planerat. Även fast man såklart inte förväntar sig en skilsmässa kan det vara bra att ha det i åtanke. Och hur påverkar ett giftermål ditt företag? Efter giftermålet råder ni över era egna tillgångar och skulder, men vid en separation delas allt lika oavsett om företaget startades innan äktenskapet. Det räcker inte med att du står som ensam ägare i företaget. Om du väljer att köpa, eller starta ett företag någon gång under äktenskapet kan det vara bra att uppdatera, eller skriva ett nytt äktenskapsförord gällande ägandeskap för företaget.
Tips! Läs inlägget köpa och ta över företag.
Om du är delägare i ett företag och skiljer dig, så tillfaller hälften av din andel makan eller maken om du inte har äktenskapsförord. Detta kan skapa irritation bland de andra delägarna.
Har man inget äktenskapsförord delas ditt företag med din partner även fast det kan kännas orimligt. Alternativet blir då att köpa ut maken eller makan.
Att då istället skriva ett äktenskapsförord om att företaget är din enskilda tillgång skapar det inga komplikationer vid en skilsmässa och du kan vara säker på att företaget är ditt. Det finns även möjlighet att skriva ett avtal mellan delägarna i ett företag gällande att alla måste ha ett äktenskapsförord angående ägandet av företaget. Detta kallas för aktieägaravtal eller kompanjonsavtal. Om det finns ett aktieägaravtal mellan delägare, och en ägare inte har skrivit ett äktenskapsförord finns det risk att den ägaren får betala vite till de andra delägarna.
Det är viktigt att kolla upp så att äktenskapsförordet är korrekt skrivet. Många tror att registreringen hos skatteverket är det enda som behövs, och att det garanterar att det är korrekt. Tyvärr stämmer inte det. Skatteverket ser endast över att formkraven är uppfyllda, men bryr sig inte om konstigt formulerade- eller svårtolkade meningar. Man ansvarar själv över att äktenskapsförordet är skrivet korrekt. Därav kan det vara bra att ta hjälp när man skriver ett äktenskapsförord.
Att skriva avtal och äktenskapsförord skapar förutsättningar för att saker blir som ni har tänkt er. Oavsett hur lyckligt gift man än är kan det vara bra att tänka en extra gång på hur saker ska delas upp om något händer. Som sagt kan ett äktenskapsförord visa sig vara det mest omtänksamma man gör gentemot sin partner, och mot sig själv. Om du känner att du inte klarar av det på egen hand finns hjälp bara ett klick bort.
Tips! Läs inlägget 5 misstag som småföretagare gör – och hur man undviker dem! och Passion i ditt företagande.